192

Ja, hva er sorg? Sorg kan være mye. Fra vi er små og mens vi bæres i magen kan vi oppleve sorg.Sorgen preger oss om vi opplever de utenfor som lei.Kansje noen dør og de voksne må oppleve sorg.
Kansje vi også opplever sorg om noen krangler.Vi som foster kan ikke gjøre så mye inni magen.Vi blir født inn i en verden av alt mulig.Glede ,sorg,lyder ,lys m.m.
Som barn kan sorg også være å ikke bli sett. Rett og slett ikke bli sett og snakket med. Desverre er det mange som setter barna alene time etter time. Barna ser de voksne streber frem og tilbake uten ord til deg som er liten. Eller at du prøver å få kontakt og blir gitt beskjed om å vente .
Eller denne uttalelsen: Ikke nå jeg har ikke tid. Dette skader ikke om det er en gang inni mellom. Men blir dette hele tiden føler ikke barn seg vel.

Alle disse opplevelsene lagrer barn inne i sitt register av opplevelser.Vi går videre i livet og kjenner igjen følelsene av skuffelse hver gang noen ikke ser oss og lukker oss ute.Dette igjen gjør en ganske frustrert. Mange barn, tenåringer protesterer og gjør mange rare ting pga dette. Plutselig vil de male veggene mørke,kle seg i sort,mørk sminke ,høre på tung musikk,blir mer og mer asosial og trekker seg bort fra folk.De voksne syns dette er rart for de har jo gjort alt.
Joda vi voksne vi tror nok vi har gjort alt. Og ja barn trenger alene tid også. Men er vi obs så kan det gå meget bedre fra starten av.

Til et annen tema.Sorg når vi mister noen veldig nære.Et barn ,en partner ,foreldre eller nær familie el venn. Dette går veldig innpå en .Alt virker uvirkelig. En blir i et vakum og trenger tid for å møte dagen på vanlig måte.
Jeg mistet min x mann som jeg hadde god kontakt og vennskap med for snart 7 år siden.Det som var vanskelig var å være foreldre da.si de riktige tingene,være sterk,stå opp og støtte, Gi lovende ord,trøste i tårene,tåle sinne og kunne gi de riktige svarene.Dette var en spesiell ulykke da han en dag omkom i en motorsykkelulykke.Jeg glemmer ikke da datter min sa til meg. Mamma,gråter du da klarer ikke jeg å lese talen min til pappa.Hvordan skal en klare det? en datter på 16 leser tale for sin pappa på 45?
Gud hjelpe meg for en kraft jeg fikk.Det var som om den kom sendt far oven.Dette skulle jeg klare.!Jeg holdt meg bra i begravelsen . I ettertid.I dag vet jeg det var lurt av meg å porsjonere ut sorgen jeg selv hadde.Vi hadde vært gift i 21 år og sammen i 25.Klart det gjør noe med en.
Men i dag kan jeg si jeg er blitt sterk av dette.Barna savner selvfølgelig sin pappa.Ingen var forberedt på dette.Vi mennesker tror jeg aldri blir forberedt på slike opplevelser.

Sorg ved å miste et barn .Dett er også en sorg.Sorg når en mister et barn,enten gravid eller et barn født levende og kansje får være der mange år.Uansett alder er dette veldig vondt. Vondt å se og slippe.vondt å gå igjennom alle spørsmål fra omverdenen, Vondt å gå gjennom avskjeden,begravelse etc.Vondt i ettertid å minnes barnet.Men det rare oppi alt er vi mennesker er skapt for å tåle dette.en så rart det hørest ut.Jeg forstår godt at mange ikke klarer å få en normal hverdag etter slike opplevelser.

Sorg er også når en blir forlatt eller må forlate sin kjære.Skillsmisse fra den en elsker.Det kan ta lang tid å komme over.til og med når en er ferdig med personen så kan en sørge over at det ikke gikk.At en blir en av skillt statestikken kan være sorg i seg selv for mange.

Sorg når en mister sine foreldre.Det husker jeg godt da pappa plutselig ble revet bort. i en ulykke…Det var tøfft det.13 søsken og alle har samme pappa.Gravlegge en pappa som en hadde mye tøffe/vonde opplevelser,og gode opplevelser med .Pretsen sa noe fint da.: La alle opplevelsene også gå i graven.Det hjalp i allefall meg.

Sorg er vondt ja ..Og vi alle får oppleve dette i løpet av livet.Faktisk så kan det gjøre oss mer rustet i vonde tider.det kan gjøre oss sterke.Fyller vi på med kjærlighet og kan tilgi de som har gjort oss vondt også så kommer vi langt.

Tiden leger alle sår har jeg hørt mye.Joda det leger veldig mye.Minnene kan en ha der.De gode og pleie dem.de mindre gode kan en legge på hylla som livets erfaringer.

Det er en tøff lærdom og ta fødsel og død med samme sinn…Livet innehar så mye kjærlighet at jeg velger å støtte meg til den hver gang noe skjer…..God kjærlighet

I all vennlighet,til alle dere som har opplevd sorg.Vi er sammen i en stor familie.Snakk om det til noen du stoler på.Det hjelper.-)La tårene trille når du føler for.Tar sorgen over i over to år,søk hjelp.Det er alltid mulighet å få hjelp.

Anita Helen..